Discussie batterijaandrijving versus waterstof

Welke technologie is het meest geschikt voor een CO₂-neutrale toekomst? Dat is de vraag die de vrachtwagensector, de energiesector en de politiek bezig houdt. Daimler Truck heeft zijn strategische koers uitgestippeld en streeft consequent naar een dubbelstrategie in de elektrificering van zijn gamma, met batterijaandrijvingen enerzijds en waterstof anderzijds. De reden daarvoor schuilt in de sterk uiteenlopende toepassingen en opdrachten voor vrachtwagens.
Dr. Andreas Gorbach, Lid van de Raad van Bestuur van Daimler Truck AG en hoofd van Truck Technology: "Er zal altijd discussie zijn over de praktische aspecten van diverse alternatieve aandrijftechnologieën, zoals energie-efficiëntie. Batterijaangedreven elektrische voertuigen bieden weliswaar een hogere energie-efficiëntie dan waterstofaandrijvingen maar het grote plaatje wordt soms vergeten. Naast de energie-efficiëntie zijn ook de beschikbaarheid van de overeenkomstige infrastructuur en van voldoende groene energie doorslaggevend voor een succesvolle overstap naar emissievrije technologieën. We zijn ervan overtuigd dat enkel een combinatie van beide technologieën deze energiebehoeften snel en kostenefficiënt kan dekken. In de toekomst zal bijna geen enkel land ter wereld zelfvoorzienend zijn op het gebied van betaalbare groene energie. Ze zullen dus wereldwijd moeten handelen in CO₂-neutrale energiebronnen.

Groene waterstof zal daarin een cruciale rol spelen. We gaan ervan uit dat het in de toekomst tegen erg aantrekkelijke prijzen zal worden verhandeld. We zien ook voordelen in de kosten en technische haalbaarheid van de waterstofinfrastructuur, alsook in het grotere rijbereik, de veelzijdigheid en de kortere pomptijden voor klanten. Waterstofvrachtwagens kunnen dan ook een valabele oplossing zijn voor onze klanten, zeker voor zwaar transport en op het gebied van gebruikskosten, ook al ligt de energie-efficiëntie dan lager. Als we de beste transportoplossing willen kiezen, is energie-efficiëntie een belangrijk maar niet allesomvattend criterium."
"Als een van ‘s werelds grootste bedrijfsvoertuigenconstructeurs engageren we ons voor het Klimaatakkoord van Parijs. Onze doelstelling bestaat erin om tegen 2039 enkel nog nieuwe voertuigen aan te bieden die koolstofneutraal zijn in gebruik. Zo zullen we onze klanten een emissievrije oplossing op maat van elke transporttaak bieden. Met de enorme rugwind van verscheidene partners uit de industrie en politiek, zullen we beide technologieën met succes op de markt," gaat Gorbach voort.
Meer dan veertig regeringen over de hele wereld hebben complete actieplannen voor waterstof gelanceerd. De basis van die plannen is dat alleen waterstof op lange termijn een stabiele en volledig hernieuwbare energiedrager biedt. Ook zijn er tal van toepassingen die enkel met waterstof koolstofvrij kunnen worden gemaakt. Dit duidelijke signaal voor een energiesysteem op basis van waterstof heeft al geleid tot uitgebreide aankondigingen van heel wat wereldwijde ondernemingen. Experts verwachten dat er dit decennium honderden miljarden euro’s zullen worden geïnvesteerd in waterstofproductie, -transport en -infrastructuur.