De voertuigarchitectuur van de eEconic profiteert van de wereldwijde platformstrategie van Daimler Trucks. De lage-vloertruck bouwt verder op de eActros voor zwaar distributietransport, die eind juni tijdens de online première van de band rolde. De belangrijkste technische specificaties van de eEconic zijn dan ook grotendeels identiek aan die van de eActros. De eEconic zal, in zijn configuratie als plaatselijk CO2-neutrale en quasi geruisloze vuilnisophaalwagen, in de toekomst het overgrote deel van Econic’s typische vuilnisophaalroutes kunnen afleggen zonder oplading onderweg.

Dr. Ralf Forcher, directeur van Mercedes Benz Special Trucks, getuigt: "Wij onderwerpen de eEconic aan een zeer groot aantal proefreeksen, waarvan de huidige resultaten hebben aangetoond dat wij op de goede weg zijn met ons concept. De eEconic is bij uitstek geschikt voor zijn taak als vuilnisophaalwagen. Het hoge percentage stop-and-go-ritten, de betrouwbaar te plannen dagelijkse routes van gemiddeld 100 km en het opladen van de batterijen in de klantendepots vormen samen een ideale toepassing voor het taakprofiel van de batterijaangedreven lage-vloertruck."

Dezelfde architectuur, een ander taakprofiel — de eEconic op basis van de eActros

De eEconic met een bruto voertuiggewicht van 27 ton zal aanvankelijk op de markt worden gebracht in zijn configuratie als vuilnisophaalwagen met de wielconfiguratie 6x2/ NLA. Net als bij de eActros, is het technologische kloppende hart van de eEconic de aandrijving — een elektrische as met twee geïntegreerde elektromotoren en een transmissie met twee snelheden. De batterij van het eEconic-serieproductiemodel zal worden uitgerust met drie batterijpakketten, elk met een verbruikscapaciteit van ongeveer 105 kWh[1]. Beide vloeistofgekoelde motoren genereren een continu vermogen van 330 kW, met een topprestatie van 400 kW. Bovendien kan, bij energiezuinig rijgedrag, elektrische energie worden teruggewonnen door recuperatie — een groot voordeel, temeer gezien het grote aantal stop-and-go-ritten bij vuilnisophaling. Na afloop van de dagelijkse ophaalrondes kunnen de batterijen van de elektrische vrachtwagen met maximaal 160 kW worden heropgeladen in het klantendepot.

Ontwikkeld voor gemeentelijke diensten: veilig, efficiënt, ergonomisch en milieuvriendelijk

De beproefde kenmerken van de conventionele Econic, die vooral door onze klanten worden gekoesterd, maken ook deel uit van de eEconic. De diepe panoramische voorruit van de "DirectVision cabine", met zijn lage zitting, biedt de bestuurder bijvoorbeeld direct visueel contact met de andere weggebruikers en een bijzonder goed overzicht over het wegverkeer. Bovendien biedt de ruime cabine, die plaats biedt aan maximaal vier personen, bij het in- en uitstappen een ergonomisch voordeel dankzij de lage vloer. Vooral in het stadsverkeer scoort de eEconic niet alleen met zijn plaatselijk CO2-neutrale aandrijving, maar ook met zijn lagere geluidsemissies — vooral vroeg in de ochtend.

Een holistisch ecosysteem met adviesverlening

Om transportbedrijven bij elke stap op hun weg naar eMobility te ondersteunen, brengt Mercedes-Benz Trucks — zoals reeds het geval bij de eActros — de eEconic onder in een ecosysteem dat ook advies en diensten aanbiedt, evenals een reeks digitale oplossingen om de capaciteit van het voertuig beter te benutten en de totale gebruikskosten te optimaliseren. Aan de hand van de bestaande routering van een klant kan bijvoorbeeld een zeer realistisch en zinvol gebruiksprofiel voor elektrische vrachtwagens worden opgesteld. Deze zogenaamde eConsulting omvat niet alleen de elektrische uitrusting van het depot, maar – als de klant dat wenst – ook adviesverlening over de planning, aanvraag en uitvoering van alles wat te maken heeft met de laadinfrastructuur en de aansluiting op het elektriciteitsnet. Daartoe is Mercedes-Benz Trucks ook een strategisch partnerschap aangegaan met Siemens Smart Infrastructure, ENGIE en EVBox Group. Bovendien kan Mercedes-Benz Trucks, indien gewenst, helpen bij het identificeren van beschikbare overheidssubsidies voor de infrastructuur en voertuigen.

Elektrificering van het productgamma met batterij- en brandstofceltechnologie

Daimler Truck AG heeft zich tot doel gesteld om tegen 2039 in Europa, Japan en Noord-Amerika enkel nog voertuigen aan te bieden die CO2-neutraal zijn van tank tot wiel. Tegen 2022 moet de portfolio van Daimler Truck AG batterijaangedreven serievoertuigen omvatten in de voornaamste verkoopregio’s, namelijk Europa, de Verenigde Staten en Japan. Vanaf 2027 wil de onderneming haar voertuigenportfolio uitbreiden met in serie geproduceerde brandstofcelvrachtwagens. De ultieme doelstelling bestaat erin om tegen 2050 CO2-neutraal transport te realiseren.